هنگامی که مدیران و کارفرمایان تیپ های شخصیتی کارکنان خود را بشناسند، مسلمأ می توانند راحتتر با آنها ارتباط برقرار نماید و درگیری کمتری با پرسنل خود داشته باشند. به طور کلی اگر هر فردی طبقه شخصیتی و ویژگیهای شخصیتی اطرافیان خود را بشناسد، به او کمک می کند در قبال اطرافیان بهتر تصمیم بگیرد و از زندگی اش لذت بیشتری ببرد.
ابزار مناسب برای شناخت طبقات و ویژگی های شخصیتی
امروزه آزمون ها و ابزارهای بسیاری وجود دارد که توسط آنها میتوان تیپ شخصیتی خود و اطرافیان را شناخت.
مکتب اناگرام یکی از مکاتبی است که به بحث شخصیت شناسی پرداخته است. این مکتب بسیار کاربردی است، چرا که پس از آشنایی با آن افراد می توانند شخصیت خود و اطرافیان خود را بهتر بشناسند و به علل رفتارها و عکس العمل های خود در موقعیت هـای مختلف پی ببرند.
مکتب اناگرام به تمامی افرادی که در روابط با دیگران مشکل دارند کمک می کند تا به موفقیت و آرامشی که سالها در انتظارش بوده اند برسند.
مکتب اناگرام
کلمه انیاگرام در لغت به معنای ” نه وجهی ” است. مکتب اناگرام انسانها را به نه گروه متفاوت تقسیم می کند و تمامی ویژگی ها و و ابعاد مختلف فکری، احساسی و اجتماعی هر گروه را به طور مجزا تشریح و بیان می کند.
نکته بسیار جالب در مکتب اناگرام این است که تمامی نه تیپ شخصیتی عنوان شده در آن به یک دایره تشبیه شده اند و به این معناست که هیچ تیپ و هیچ موقعیتی از نظر مکانی به تیپ های دیگر برتری ندارند. چرا که دایره رأس و قاعده ندارد و فاصله هر تیپ تا مرکز دایره برابر است.
این مکتب بر این اصل تأکید دارد که هر یک از انسان ها زاویه دید منحصر به فردی به دنیا دارند، ولی با این حال افرادی که در یک گروه تیپ شخصیتی طبقه بندی می شوند، دیدشان به هم شبیه تر است.
البته همه افرادی که در یک تیپ شخصیتی جای می گیرند از نظر میزان رشد یافتگی در یک حد نیستند.
طبقه بندی های مکتب اناگرام به گونه ای صورت گرفته که هر فردی به خوبی می تواند رفتارهای خود و دیگران را حس کند و در زندگی به سوی رشد و تعالی گام بردارد.
در کل بهترین راه برای آنکه نقش واقعی مردم را در زندگی خود دریابیم این است که از قالب های فکری و حسی خود خارج شده و خود را در جایگاه تفکری آنها قرار دهیم.
نحوه استفاده از اناگرام
طبقه بندی شخصیتی اناگرام، کاربرد جهانی دارد. تیپ شخصیتی هر فردی آمیزه و ترکیبی از تیپ های شخصیتی مختلف است، اما در واقع فقط یک تیپ از طبقه بندی نه گانه وجود دارد که بر فرد غالب است.البته این امکان نیز وجود دارد که افراد تحت تاثیر عوامل خارجی به طور موقت با الگوی کاملا مشخصی به سوی تیپ دیگری گرایش پیدا کنند، اما تیپ شخصیتی افراد در طول عمرشان هیچ گاه تغییر نخواهد یافت.
همه تیپ ها دارای نکات مثبت و منفی، توانایی ها و ضعف های خاص خود هستند و می توان گفت که هیچ یک از تیپ های شخصیتی نه گانه، بهتر یا بدتر از دیگری نیست.کلیه صفات موجود در شخصیت های نه گانه را می توان در همه افراد مشاهده نمود، اما میزان نفوذ و تاثیرگذاری این صفات در افراد مختلف متفاوت است.نکته قابل تأمل در مورد مکتب اناگرام این است که شناخت تیپ شخصیتی یک فرد، بیانگر همه چیز درباره آن شخص نیست.
برای مثال با شناخت تیپ شخصیتی یک فرد، گذشته وی، تعقل، هنر، تواضع و خلوص نیت او مشخص نخواهد شد، اما می توان فهمید که او جهان را چگونه می بیند و چه معیارها و ارزش هایی برای او مهم است.افراد باید هوشیارانه از ابزارهای شخصیت شناسی استفاده کنند و این ابزار را برای توجیه و پذیرا بودن نقاط ضعف شخصیتی به کار نبرند. این شناخت باید برای هدایت به سوی تکامل به کار برده شود.
چگونگی بکارگیری اناگرام در سازمان ها
بیشتر سازمان ها در حوزه مدیریت منابع انسانی با مشکل کاهش بازدهی کار کارمندان خود مواجه اند، چرا که تیپ شخصیتی این کارمندان بررسی نشده و در نقش های سازمانی مناسبی قرار نگرفته اند.
همچنین مدیران این سازمان ها نمی دانند چگونه باید با همکارانشان (خواه زیردست یا مافوق) خارج از چارچوب قوانین سازمان ارتباط برقرار نمایند. بنابراین چنین سازمان هایی نمی توانند در راستای تحقق آرمان سازمانی از منابع انسانی موجود به خوبی بهره برند و از بازدهی بالایی برخوردار شوند.
بکارگیری و استفاده از ابزارهای شخصیت شناسی مانند مکتب اناگرام یک شناخت کلی از روحیات و ویژگی های شخصیتی کارکنان به مدیران سازمان ها می دهد. مدیران بوسیله این شناخت می توانند ارتباط موثرتری با کارکنان خود برقرار نموده و در نهایت نقش های مناسب تری برای هر فرد در سازمان در نظر بگیرند.
همچنین می توانند صحت و سقم گزارش دهی کارکنان را تشخیص داده، هزینه های ایجاد سیستم انگیزشی و نیز پاداش دهی را کاهش دهند و در نهایت بازدهی و اثربخشی سازمان خود را بالا برند.
در حال حاضر برخی از سازمان ها در برقراری ارتباط موثر با مشتری از ابزار اناگرام استفاده می کنند، اما متأسفانه در ایران به ندرت در ارتباط با مسائل کارکنان سازمان ها مکتب اناگرام به کار برده می شود و کمتر به بررسی تیپ های شخصیتی کارکنان پرداخته می شود.
دستگاه های کنترل تردد و حضور و غیاب
هر کسب و کاری برای کنترل تردد کارکنان خود و حضور و غیاب آنها ممکن است وقت و انرژی و حتی هزینه زیادی را متحمل شود. یک راه حل بسیار جامع و کامل در این زمینه وجود دارد که می تواند به کسب و کار شما کمک کند تا شما تمام وقت خود را بر روی کسب و کار خود بگذارید و به مسائل حضور و غیاب و کنترل تردد کارکنان نپردازید.
شرکت مهرکیا (مهرپویان کهکشان رایانه) ارائه دهنده دستگاه های حضور و غیاب با نرم افزار تخصصی حضور و غیاب ویسمن به شما این اطمینان را می دهد که دیگر برای مسائل حضور و غیاب و کنترل تردد کارکنان نیازی به صرف انرژی و زمان و هزینه زیاد نخواهید داشت.