تشخیص چهره بیومتریک

تشخیص چهره بیومتریک چیست و چه کاربردی دارد؟

به طور کلی و اساسی سیستم‌های تشخیص چهره بیومتریک بر مبنای یک الگوریتم معین طراحی نخواهند شد، اما برای تشخیص چهره عملکرد یکسانی دارند. این عملکرد شامل دو بخش ثبت نام و شناسایی است.

احتمالا شما هم بارها با این سوال مواجه شده‌اید که منظور از سیستم تشخیص چهره face recognition چیست و چه کارایی دارد؟ در واقع با استفاده و بکارگیری از مشخصات یک فرد نظیر صورت، می‌توان اقدام به شناسایی هویت او نمود. مشخصات چهره به وسیله عکس یا ویدیو از طریق سیستم معرفی می‌گردد. امروزه فناوری بیومتریک را جز پرکاربردترین و در واقع رایج ترین‌ها در زمینه احراز هویت افراد می‌شناسند. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا بدانید تشخیص چهره بیومتریک چه استفاده‌ای دارد.

 تعریف تشخیص چهره بیومتریک

در شناسایی افراد از طریق چهره، راهکار بیومتریک بدون تماس استفاده می‌شود که از نقاط مختلف صورت برای تشخیص و شناسایی استفاده می شود. در واقع تشخیص چهره بیومتریک نرم افزار هوشمندی است که به وسیله استفاده از یک قاب فیلم یا تصویر دیجیتالی که چهره در آن قابل مشاهده است، هویت فرد را شناسایی می‌کند. سابقه به کارگیری فناوری برای دهه ۱۹۶۰ بوده است این سیستم همانند اسکنر چهره عمل می‌کند به همین دلیل می‌توان امیدوار بود که از روش‌های دیگر خیلی ایمن‌تر است.

نحوه عملکرد تشخیص چهره بیومتریک

به طور کلی و اساسی سیستم‌های تشخیص چهره بیومتریک بر مبنای یک الگوریتم معین طراحی نخواهند شد، اما برای تشخیص چهره عملکرد یکسانی دارند. این عملکرد شامل دو بخش ثبت نام و شناسایی است. برای استفاده از آن باید در وهله اول چهره فرد را روی سیستم معرفی کرد. یعنی تصویر چهره افراد از طریق دوربین دستگاه حضور و غیاب گرفته و ذخیره می‌شود، سپس پردازش انجام می‌گردد. در مرحله بعد خصوصیات و ویژگی‌های تصویر استخراج شده در سیستم تست می‌گردد. خصوصیاتی نظیر فرم بینی، فاصله پلک‌ها، ابروها، دهان، گونه و حتی بافت پوست در شناسایی، مورد توجه قرار می‌گیرد. برای شناسایی، پرسنل در برابر دوربین دستگاه قرار می‌گیرند. دوربین‌ هم با انطباق همین ویژگی‌ها به تشخیص چهره می‌پردازد.

انواع الگوریتم تشخیص چهره بیومتریک

برای اینکه  با فناوری تشخیص چهره بیومتریک بیشتر آشنا شوید، بهتر است انواع الگوریتم‌های آن را بشناسید. در ادامه مطلب آنها را به صورت مختصر شرح می‌دهیم.

الگوریتم دو بعدی تشخیص چهره

یکی از اولین و ابتدایی‌ترین الگوریتم یا روش برای تشخیص چهره اسکن دو بعدی می‌باشد. در این روش با قرارگیری فرد در جلوی دوربین تصویر دو بعدی او ثبت شده و در زمان تشخیص، مورد کاربرد قرار می‌گیرد. در تشخیص چهره دو بعدی نمی‌توان با خیال راحت گفت که از امنیت بالایی برخوردار است، زیرا ویژگی‌های استخراجی از چهره فرد بالا نبوده و به صورت عمقی به تجزیه و تحلیل چهره نمی‌پردازد. به راحتی می‌توان این نوع الگوریتم را با یک فیلم یا عکس دو بعدی فریب داد.

الگوریتم سه بعدی در تشخیص چهره

این نوع الگوریتم تشخیص چهره به وسیله نور IR یا همان مادون قرمز انجام می‌گردد. در این روش نقاط و فضاهای بیشتری را از صورت اسکن می‌کند. در واقع  عمق بیشتری را از چهره فرد را تجزیه و تحلیل می‌نماید. با تمام این موارد یک نقشه سه بعدی از چهره کاربران تحویل می‌دهد. از مزیت‌های اصلی این روش می‌توان به دقت و امنیت خیلی بالای آن نسبت به روش دو بعدی اشاره کرد. به صورتی که جعل و تقلب در آن خیلی کمتر اتفاق می‌افتد.

الگوریتم تشخیص چهره با نور مرئی و یادگیری عمیق

در میان الگوریتم‌های جدید و به روز در تشخیص چهره می‌توان به دو تکنیک نور مرئی و یادگیری عمیق اشاره کرد. هر دوی آنها توانسته‌اند تحول بسیار بزرگی در سیستم تشخیص چهره ایجاد کنند. با روی کار آمدن این دو روش بسیاری از محدودیت‌ها و نواقص سیستم‌های قبلی برطرف گردید و یک سیستم به روز را برای افراد به ارمغان آورد. منظور از یادگیری عمیق در واقع زیر مجموعه از یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی است، که می‌تواند خصوصیات و ویژگی‌های بیشتری از صورت فرد استخراج نماید تا چهره دقیقی را ارائه دهد.

مزایای الگوریتم نور مرئی و یادگیری عمیق

همانطور که پیشتر هم اشاره نمودیم، استفاده از این روش نسبت به دیگر روش‌ها مزایای فراوانی را به همراه دارد که در ادامه مطلب به صورت مختصر آنها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • توانایی تشخیص چهره در حال حرکت افراد با فاصله ۳ متر
  • بالا بودن سرعت تشخیص چهره
  • قابلیت تشخیص تقلب و جعل خیلی قوی
  • شناسایی چهره در محدوده هایی با زاویه وسیع
  • توانایی تشخیص چهره چند نفر به صورت همزمان (حداکثر ۵ نفر)
  • تشخیص چهره با استفاده از ویژگی‌های بیشتر

معایب سیستم‌های احراز هویت بیومتریک چهره

مطابق با گزارش‌های گرفته شده عده بیشتری از افراد تمایل به ثبت چهره خود در سیستم‌های احراز هویت بصری را ندارند. علت این نگرانی ها موارد زیر است.

محدودیت آزادی افراد و نظارت اجتماعی

بسیاری از افراد بر این باورند که بهره گیری از سیستم‌های تشخیص چهره به وسیله دوربین‌های ویدیویی هوش مصنوعی و تجزیه تحلیل داده‌ها یک نظارت گسترده را بر آنها اعمال می‌کند که این نظارت‌ها بر آزادی افراد اثرات مخرب و سویی به جا می‌گذارد. البته ناگفته نماند که دولت‌ها با استفاده از همین روش و سیستم به راحتی رد مجرمان را گرفته و افراد بی‌گناه را می‌توانند آزاد کنند.

احتمال خطای اندک

با مطالعات انجام شده بر روی این سیستم احتمال خطای خیلی کم مشاهده شده است. با تغییر جزیی بر روی زاویه دوربین یا تغییرات ظاهری افراد همانند تغییر مدل یا رنگ مو، درصد قابل توجهی از خطا را به سیستم اعمال می‌کند. همین خطاها ممکن است سرنوشت بسیاری از افراد بی گناه را رقم بزند.

نقض حریم خصوصی

رعایت حریم خصوصی افراد از جمله چالش‌های مطرح در دنیای تکنولوژی است. بسیاری از دولت‌های سر کار آمده این حریم خصوصی را تا حد زیادی مورد امنیت قرار می‌دهند، اما در بسیاری موارد ممکن سیستم احراز هویت بیومتریک چهره، حریم خصوصی افراد را زیر پا گذاشته و آنها را نگران کند.

نیاز به تجهیزات و سرمایه گذاری

برای دستیابی به نتیجه بهتر و اصولی باید حجم وسیع و عظیمی از داده‌ها ثبت گردند. برای دسترسی به این مجموعه وسیع نیاز است یک انبار یا پایگاه داده‌ای در اختیار داشته باشیم. ذخیره سازی اطلاعات در این ابعاد گسترده، نیازمند سرمایه‌گذاری و تجهیزات مطلوب است که این خود از اساسی‌ترین چالش‌ها در شرکت‌های تازه تاسیس به شمار می‌رود.

انواع مختلفی از دستگاه های حضور و غیاب مطابق با نیاز کسب و کار شما، با قیمت های متفاوتی در فروشگاه اینترنتی مهرکیا موجود است. جهت اطلاع از قیمت های به روز دستگاه ها کافی است به لینک زیر مراجعه نمایید.

لیست قیمت انواع دستگاه های حضو و غیاب 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست عناوین