تکنولوژی شناسایی افراد از طریق عنبیه، چندان هم تکنولوژی جدیدی به حساب نمیآید. این فناوری از دهه ۱۹۸۰ میلادی ابداع گردید و مورد استفاده قرار گرفت. البته ذکر این نکته لازم است که اسکنرهای عنبیه جدید، پیشرفت خیلی محسوسی نسبت به تجهیزات قدیمی داشتهاند و دقت، سرعت و امنیت در آنها خیلی بالاتر است.
در این سیستم از یک سری ویژگیهای خاص و منحصر به فردی جهت ثبت تردد افراد استفاده میشود. این سیستم در سازمانها و شرکت مختلفی کاربرد دارند. در این پست تصمیم گرفتهایم تا به معرفی دستگاه حضور غیاب چشمی پرداخته و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم.
تعریف عنبیه چشم
قبل از اینکه بخواهیم در رابطه با فناوری تشخیص عنبیه چشم صحبت کنیم، بهتر است بدانیم عنبیه چیست؟ عنبیه همان حلقه رنگی دور مردمک چشم است. در عنبیه هر فرد، یکسری خطوط و شیارها وجود دارد که منحصر به همان فرد میباشد در نتیجه این عضو جز شناسه بیومتریک مورد توجه قرار میگیرد. این منحصربهفرد بودن و تمایز در ویژگیهای عنبیه به حدی است که حتی این تفاوت را در دوقلوهای همسان به خوبی میتوان شاهد بود. الگوهای عنبیه در چشم چپ و راست با هم متفاوت میباشد.
فناوری تشخیص عنبیه چشم چیست؟
منظور از تشخیص عنبیه یا اسکن عنبیه چشم، به کار گیری از نور مرئی و نوری شبیه به مادون قرمز برای گرفتن عکسی با کنتراست بالا از عنبیه چشم فرد میباشد. با استفاده از اسکن عنبیه الگوهای منحصر به فرد عنبیه هر شخصی را میتوان به راحتی اندازه گیری کرد. اسکنرهای بیومتریک تشخیص عنبیه با روشن کردن عنبیه از طریق نورهای مادون قرمز زن نامرئی کار میکنند، تا الگوهای منحصر به فردی که با چشم طبیعی قابل رویت نیستند را انتخاب کنند.
این اسکنرها به خوبی مژهها، پلکها و انعکاسهای چشمی را تشخیص میدهند. نتیجه اصلی که از این اسکنرها به دست میآید، مجموعهای از پیکسلهایی است که عنبیهها را در بر خواهد گرفت. در مرحله آخر الگوی خطوط و رنگهای چشم تجزیه و تحلیل خواهند شد تا بتوانند اطلاعات موجود در عنبیه را رمز گذاری کنند.
تفاوت اسکن عنبیه با اسکن شبکیه
بسیاری از افراد اسکن عنبیه را با اسکن شبکیه اشتباه میگیرند، در حالی که چنین نیست و این دو با هم تفاوت دارند. اسکنهای شبکیه در واقع یک فناوری بیومتریک قدیمی به حساب میآیند که عروق خونی شبکه چشم را اسکن مینماید. اسکنهای عنبیه چشم دقت بسیار بالایی دارند و درصد خطای آن خیلی کم است.
به دلیل همین دقت بالا از آن در بسیاری از موارد حفاظتی و امنیتی مورد استفاده قرار میدهند. از دیگر موارد استفاده از اسکن شبکه، شناسایی مجرمان، احراز هویت مسافران در پایانههای حمل و نقل به خصوص فرودگاهها، کنترل دسترسی به اماکن امنیتی، نظامی، احراز هویت در سیستمهای بانکی و کنترل تردد حضور و غیاب است.
نحوه عملکرد دستگاه حضور و غیاب چشمی
دستگاههای حضور و غیاب تشخیص عنبیه چشم یا دستگاه حضور و غیاب چشمی از یک اسکنر برخوردار است که به راحتی هر دو چشم را اسکن میکند. اسکنرهای عنبیه دارای یک دوربین دیجیتال با کیفیت هم هستند که این دوربین به وسیله نور مادون قرمز خطوط و نقوش عنبیه را اسکن کرده و یک تصویر با کیفیت ارائه میدهد. پس از اینکه تصویر عنبیه گرفته شد، نرم افزار این تصاویر را پردازش کرده و ویژگیهای منحصر به فرد آن را به عنوان الگوی عنبیه در حافظه ذخیره میکند.
برای اینکه کاربر از این دستگاه به خوبی استفاده کند باید برای یک بار عنبیه آن بر روی دستگاه ثبت شود. هنگام ثبت چشمها را روبهروی دوربین دستگاه را در فاصله ۱۰ تا ۳۰ سانتی متری قرار دهید. چشمان کاربر به وسیله دوربینها اسکن شده و در صورتی که با یکی از الگوهای ذخیره شده در حافظه تطابق داشت به خوبی ثبت گردد. در بعضی از اسکنرها حتی از فواصل دور هم میتوان عنبیه چشم را اسکن نمود.
مزیتهای دستگاه حضور و غیاب تشخیص عنبیه چشم
دستگاه حضور و غیاب چشمی دارای مزیتهایی است که همین مزیتها، موجب استفاده فراوان این دستگاه شده است. در ادامه مطلب این مزایا را شرح میدهیم.
- دستگاههای حضور و غیاب چشمی یا همان تشخیص عنبیه جز سیستمهای بدون تماسی هستند که برای ثبت تردد بر روی آن هیچ نیازی به تماس فیزیکی فرد یا کاربر یا دستگاه نخواهد بود. این امر در زمان شروع بیماری واگیردار به خصوص بیماری کرونا بسیار مورد توجه قرار میگیرد. با این اوصاف استفاده از این سیستم در سازمان و مشاغلی نظیر بیمارستانها خیلی مهم میباشد.
- همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، سیستم احراز هویت با عنبیه نسبت به دیگر بیومتریکها خیلی دقت بالاتری دارد. زیرا این سیستم دوربینهای با کیفیتی دارد که تصاویر خیلی دقیقی از عنبیههای چشم اسکن میکنند که خطای خیلی کمتری خواهد داشت.
- از دیگر مزیتهای دستگاه حضور و غیاب، وجود نور مادون قرمز در اسکنر عنبیه میباشد که همین امر شناسایی در شب و محیطهای تاریک را خیلی آسانتر میکند.
معایب دستگاه حضور غیاب چشمی
علاوه بر مزایایی که برای این تکنولوژی عنوان نمودیم، چند نقطه ضعف هم میتوان برای آن نام برد:
- برای تشخیص عنبیه، سر باید در فاصله بسیار نزدیکتری با دستگاه باشد و قابلیت تشخیص در فاصله نزدیک را ندارد. در حالی که در تشخیص چهره نیاز به فاصله نزدیک نیست.
- قرارگیری سر در مقابل دوربین باید به صورت ثابت باشد و هیچگونه حرکتی نداشته باشد.
- گران بودن از مهمترین معایب این دستگاه به حساب میآید. این تکنولوژی به علت استفاده از اسکنرهای بسیار دقیق و باکیفیت نسبت به دیگر بیومتریکها قیمت خیلی بالاتری دارد.
معرفی دستگاه تشخیص عنبیه مدل cmitechef_j45
این دستگاه یک سیستم حضور و غیاب چشمی و محصول شرکت cmitech کره جنوبی میباشد. این دستگاه علاوه بر اینکه از دوربین اسکنر عنبیه برخوردار است، دارای یک کارتخوان بدون تماس است. این سیستم جز بهترین دستگاه حضور غیاب چشمی میباشد که کیفیت بسیار بالایی دارد.
معرفی دستگاه تشخیص عنبیه مدل UBIO_xiris
این دستگاه محصولی از شرکت ویردی به شمار میرود که به راحتی تا فاصله ۵۰ سانتیمتر عنبیه چشم را مورد شناسایی قرار میدهد. حتی با وجود عینکهای طبی، ماسک پزشکی و نقاب نیز افراد را به راحتی شناسایی میکند. این دستگاه دارای اسکنر اثر انگشت و کارتخوان هم است. شما میتوانید به دلخواه و سلیقه خود از این سه روش جداگانه یا ترکیبی بهره ببرید. حافظه ذخیره سازی این دستگاه شامل موارد زیر است.
- ۲۰هزار عنبیه
- ۵۰ هزار اثر انگشت
- ۲۰۰هزار پارت
انواع دستگاه های حضور و غیاب با قیمت های مختلف؛ جهت اطلاع از قیمت انواع دستگاه، اینجا را کلیک نمایید.