برای اینکه بتوان به راحتی با دستگاههای حضور و غیاب ارتباط برقرار کرد و اطلاعات آن را تخلیه نمود، نیاز به درگاههای ارتباطی به نام پورت است. در حال حاضر ۲ پورت شبکه (TCP_ID) جز رایجترین و متداولترین راهکارهای تخلیه دستگاه ساعت زنی هستند. در این بخش با انواع پورتهای دستگاه حضور و غیاب آشنا میشویم تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
انواع پورتهای ارتباطی دستگاه حضور و غیاب
اتصال دستگاه حضور و غیاب به کامپیوترها از طریق پورتهای متعددی صورت میگیرد. در ادامه مطلب انواع پورت و نحوه اتصالشان را شرح میدهیم.
پورت سریال در اتصال دستگاه حضور و غیاب به کامپیوتر
یکی از قدیمیترین روشها برای ارتباط و تبادل اطلاعات در سیستمهای کامپیوتری پورت سریال یا com port میباشد. این پورت بیشتر در دستگاههای حضور و غیاب قدیمی کاربرد و استفاده دارد. اما امروز برخی از دستگاهها هنوز آن را مورد استفاده قرار میدهند. استاندارد مناسب com port چیزی حدود 232 RS است که برای برقراری و تبادل اطلاعات از این استاندارد به صورت بهینه به کار میبرد. به همین دلیل پورت سریال به پورت RS 232 معروف است.
این پورت به صورت پورت ۹ پین بوده و از ۴ پین و چهار رشته سیم برای برقراری و ارسال و دریافت دادهها به کار میبرد. پین ۲ و ۳ مخصوص ارسال و دریافت دادهها هستند. پین شماره ۴ جهت اعلام آمادگی دستگاه در ارسال یا دریافت و پین شماره ۵ برای اتصال زمین است. نکته حائز اهمیت در مورد پورت سریال، طول آن است. طول کابل در برقراری ارتباط نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. متراژ کابلی که برای این امر استفاده میگردد، در سیستمهای متعدد متفاوت خواهد بود. این متراژ به نوع کابل، سرعت انتقال و تنظیمات دستگاه بستگی خواهد داشت. در فاصلهای کمتر از ۵۰ تا ۶۰ متری از این روش به خوبی استفاده میشود.
تنظیمات Baudrate
در تنظیمات پورت سریال دستگاههای حضور غیاب اصولا گزینهی Baudrate به چشم میخورد که به معنای سرعت انتقال اطلاعات بین دو دیوایس میباشد و واحد آن برحسب باد بر ثانیه محاسبه میگردد. شما به هیچ عنوان نمیتوانید جهت افزایش سرعت انتقال اطلاعات از طریق سریال نرخ بادریت را در تنظیمات بالا ببرید، زیرا هر سیستم یک بادریت مشخص به خود را دارد.
پورت RS 485 در اتصال دستگاه حضور و غیاب کامپیوتر
علت نامگذاری این پورت به RS 485 به دلیل به کارگیری آن از استاندارد RS 485بوده که دیگر به همین نام معروف شده است. در واقع RS_485 یک مشخصه صنعتی به شمار میرود که رابطه الکتریکی و لایه فیزیکی برای ارتباط نقطه به نقطه دستگاه الکتریکی میباشد. این پورت یا استاندارد قابلیت کابل کشی طولانی در محیطهای پر سر و صدا را دارد و میتواند چندین دستگاه در یک مدار را به خوبی پشتیبانی نماید. همانطور که پیشتر عنوان نمودیم این استاندارد فواصل طولانی را به راحتی پشتیبانی میکند. اما خیلی کمتر در تبادل اطلاعات بین دستگاه حضور و غیاب و کامپیوتر استفاده میشود. به عنوان نمونه در کنترل دوربینهای مداربسته گردان و PTZ برای دستگاههای ضبط کننده از آن بهره میبرند. کاربرد این پورت در دستگاههای حضور و غیاب هم برای اتصال کارتخوان یا قرائتگر یا اسکنرهای بیومتریک اضافی به دستگاه یا کنترل پنل اصلی میباشد.
پورت usb در اتصال دستگاه حضور و غیاب به کامپیوتر
در میان تمام پورتهای مناسب جهت اتصال دستگاه حضور غیاب به کامپیوتر، پورت usb روشی آسان و استاندارد به حساب میآید. امروزه اکثر دستگاه حضور و غیاب و کنترل تردد دارای این پورت میباشند، زیرا این پورت در نهایت سادگی بسیار آسان و بدون تنظیمات است.
روشهای استفاده از پورت usb
برای استفاده از این پورت اصولا دو روش در نظر گرفته میشود. در ادامه به این دو روش اشاره میکنیم.
به کارگیری حافظه فلش
در این روش حافظه فلش (flash disk)را به پورت usb دستگاه حضور و غیاب متصل میکنند. سپس در قسمت منوهای تبادل اطلاعات، گزینه دریافت یا ارسال دادهها را انتخاب کرده، در نتیجه تبادل انجام میگردد. در بسیاری از سیستمها نیازی به انتخاب منوی خاصی نمیباشد. در این مورد تنها کافیست که فلش را به پورت usb متصل کنید. حال در صورتی که اطلاعات برای دستگاه فلش باشد، تبادل دادهها به صورت خودکار انجام میگردد.
به کارگیری کابل رابط usb
دیگر روش برقراری ارتباط مستقیم دستگاه حضور غیاب کامپیوتر، استفاده از کابل رابط usb میباشد. در این روش دو سر کابل usb به پورتهای usb دستگاه و کامپیوتر متصل میگردد و تبادل اطلاعات به خوبی صورت خواهد گرفت. البته نکته حائز اهمیت اینکه استفاده از کابل usb محدودیت دارد، زیرا کابل usb فاصله بیشتر از سه یا حداکثر ۵ متر را دیگر ساپورت نمیکند و در این حالت باید دستگاه حضور غیاب نزدیک کامپیوتر باشد.
پورت شبکه سیمی در ارتباط دستگاه حضور و غیاب با کامپیوتر
به جرأت میتوان گفت که پورت شبکه جزو کاربردیترین و مهمترین روش ارتباط با دستگاه حضور و غیاب میباشد. هرچند که تنظیمات آن پیچیده است، اما کاربرد آن متنوعتر خواهد بود. در این روش به راحتی میتوان از راه دور و از طریق اینترنت با دستگاههای حضور و غیاب ارتباط برقرار نمود و تبادل اطلاعات را انجام داد.
روشهای ارتباط شبکه با دستگاه حضور و غیاب
ارتباط شبکه با دستگاه حضور و غیاب به دو روش انجام میشود، که این دو روش شامل شبکه سیمی و شبکه بیسیم است. رایجترین و متداولترین روش برقراری ارتباط شبکه همان ارتباط سیمی میباشد. پورت شبکه روی بسیاری از دستگاه حضور و غیاب و کنترل تردد به چشم میخورد. به وسیله کابل شبکه میتوان دستگاه را به شبکه سازمان متصل کرده و اطلاعات را انتقال داد.
تنظیمات مهم شبکه دستگاه حضور و غیاب
برای اتصال به دستگاه حضور و غیاب به شبکه باید تنظیمات آن را به خوبی انجام دهید. به همین خاطر در ادامه به تنظیمات آن اشاره میکنیم.
آدرس IP
برای شناسایی هر دستگاه در شبکه یک آدرس منحصر به فرد تعلق میگیرد، که به آن آی پی آدرس میگویند.
subnet mask
این عبارت شامل عدد چهار بخشی همانند 255,255,255,0 است که اصولا تعداد بیتهای آن را به خوبی نشان خواهد داد.
شماره پورت
برای اینکه بتوان با این دو سیستم ارتباط برقرار کرد، از پورتهای نرم افزاری به کار برده میشود.
Gateway
منظور از این عبارت در تنظیمات، آدرس سرور شبکه میباشد.
پورت بی سیم (wifi) در ارتباطِ دستگاه حضور غیاب با کامپیوتر
همانطور که از نام این نوع پورت برمیآید، یک ارتباط بیسیم می باشد که هیچ نیازی هم به کابل کشی ندارد و کاملاً به صورت بی سیم ارتباط برقرار میکند. در مناطقی که امکان کابل کشی و ارتباط سیمی وجود ندارد، از ارتباط بیسیم استفاده میگردد. این قابلیت روی دستگاههای ساعت زنی هم وجود دارد. در صورت نیاز به صورت اختیاری بر روی دستگاههای حضور و غیاب هم نصب خواهد شد.
تنظیمات شبکههای وای فای همانند شبکههای سیمی است و تفاوتی با آن ندارد. این نوع پورت هم دارای یک محدودیت اصلی است، یعنی اگر فاصله دستگاه ساعت زنی از کامپیوتر یا روتر بیش از حد مجاز باشد، ارتباطی نمیتواند برقرار کند. از دیگر معایب آن سرعت انتقال اطلاعات از طریق وای فای بوده که بسیار کمتر از پورت شبکه سیمی میباشد.
پورت wiegand در ارتباط دستگاه حضور و غیاب با کامپیوتر
این نوع پورت یک استاندارد جهانی برای ارتباط بین سیستمهای کنترل تردد با ریدرهای مختلف همانند کارت خوان و اسکنرهای بیومتریک میباشد. اصولا پورتهای ویگنر برای تبادل اطلاعات با کامپیوتر استفاده نمیگردد. فرمت ۲۶ و فرمت ۳۴ جز رایجترین پورتهای ویگنر برقراری ارتباط است.
انواع دستگاه های حضور و غیاب با قیمت های مختلف؛ جهت اطلاع از قیمت انواع دستگاه، اینجا را کلیک نمایید.